ŞEHİR TİYATROSU
Türkiye’de Kültür ve Sanatın İncisi Eskişehir
Porsuk çayının iki yanında konuşlanan özgün bir Anadolu kentidir Eskişehir. Tarihi olarak M.Ö. 14. yüzyıl, Hititlere kadar inen kökeniyle daha nice uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. Osmanlı Beyliği’nin kurucusu olan Osman Bey’in bu toprakları devralmasıyla önemi iyice artan Eskişehir, günümüzde turistik olarak da işlevselliğini sürdürmektedir.
Yakın zamana kadar kültürel ve tarihi mirasını gizli tutan şehir, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in girişimleriyle görsel ve sanatsal olarak da içinde barındırdığı bilgiyi açığa çıkartmıştır.
İlkler şehri olarak da anılır Eskişehir… İlk eğitmen kursunun açıldığı, ilk Türk lokomotif olan Karakurt’un ve ilk yerli otomobil olan Devrim’in üretildiği, ilk köy enstitüsünün açıldığı, ilk cadde süpürme ve otobüs yıkama aracının üretildiği şehirdir.
Genç nüfusu, renkli sosyal hayatı, her an her köşesinde kültür ve sanatın boy gösterdiği tiyatroları, orkestraları, festivalleri, tarihi mekânları, porsuk çayının muazzam dokusu, parkları, yeşil alanları, müzeleri ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Eskişehir, Türkiye’nin en dikkat çeken kenti olarak her geçen gün gelişmeye devam etmektedir.
Eskişehir’in Gözbebeği Şehir Tiyatroları
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Sayın Yılmaz Büyükerşen'in çabasıyla, 2000 yılında hazırlıklarına başlanan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Türkiye'nin 3. ödenekli Şehir tiyatrosu olarak 27 Mart 2001 tarihinde perdelerini açtı.
Kurulduğu günden bugüne perdelerini hiç kapatmayan Şehir Tiyatroları, haftanın 6 günü oyun sahneleyerek 8 farklı sahnede kendi alanında pek çok rekora imza atmıştır. Her yeni sezonda en az 4 yetişkin ve 2 çocuk oyunu sahneleyen kurum sezonda 100 bin seyirci ortalaması ve % 99 doluluk oranı ile oyunlarını kapalı gişe oynamaktadır.
Şehir Tiyatroları kuruluşundan bu yana yurtiçinde İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Antalya yurt dışında Rusya, Yunanistan, Tunus, Hırvatistan, Danimarka, Bulgaristan başta olmak üzere pek çok ülke ve şehre turne düzenlemiş; İstanbul, Ankara, Adana, Bursa tiyatro festivallerine her sene davetli olarak katılmıştır. Turnelerin yanı sıra, tiyatro seminerlerine katılma ve festival gözlemciliği görevlerini de üstlenmiştir.
Şehir Tiyatroları oyunlarının dışında, sosyal sorumluluk projeleri, kurum ve kuruluşları destekleyen ücretsiz oyunlar, yaratıcı drama dersleri, gençler için tiyatro kursları, oyun yazma yarışmaları, gibi farklı alanlarda faaliyet göstermektedir.
Kültür sanat faaliyetlerini kendi oyunları ile sınırlı tutmayan kurum, ulusal ve uluslararası birçok opera, bale ve tiyatroyu Eskişehir’e konuk etmektedir. Türkiye’deki altı opera ve bale topluluğu dönüşümlü olarak Eskişehir’e gelirken, Japonya, Güney Kore, Rusya ve Fransa’dan gelen topluluklar da Eskişehir’de sahne sanatlarının örneklerini sergilemektedirler.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, sanatçısı ve tekniği dâhil olmak üzere yüze yakın çalışanı ile üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmekte ve her geçen gün kendisini geliştirerek, farklı projeler sunarak yoluna devam etmektedir.